Say something I’m giving up on you And I’m sorry that I couldn’t get to you.. And anywhere I would have followed you..

De text van Say something, gezongen door hullie van A Great Big World gaat over een stuk gelopen relatie, waar in dit geval de zingende partij smeekt om een reactie, in een laatste poging nog iets te kunnen redden..

Maar je kan het natuurlijk ook op jezelf betrekken, iets wat ik momenteel veel doe. Ken je dat gevoel dat je jezelf helemaal kwijt bent? De afgelopen maanden ben ik daar veel mee bezig geweest, en ik ben op een punt in mijn leven waarin ik me af vraag of er überhaupt wel iets is zoals ik wil, zoals ik het vroeger dacht had. Die kleine “Jantje” zoals mijn moeder mij altijd noemde, die boordevol dromen en plannen zat. Die zoveel energie had, en sociaal was. Die altijd buiten te vinden was, want buiten was de wereld. Buiten was waar het leven als een sneltrein voorbij dendert. En ik was altijd van de partij!

Ahhh de dromen van een jong kind, hoe wonderlijk is de wereld als je nog nergens vanaf weet. Als je nog niet gebukt gaat onder de stress van de maatschappij. Als het belangrijkste van de dag is, wat eten we vanavond? en mag ik na het eten nog wel buiten spelen?

Ergens onderweg ben ik die kleine Jantje kwijt geraakt. Zoiets gaat geleidelijk. Je staat er niet eens bij stil, maar langzamerhand verlies je je dromen en je doelen uit het oog. Stukje bij beetje verdwijnt dat kleine kind in je, en maakt plaats voor iets wat de maatschappij maakt. Iemand die je eigenlijk helemaal niet wil zijn. Dingen die je eigenlijk helemaal niet wil doen. Mensen die je eigenlijk helemaal niet in je leven wil hebben..

En nu ben ik verdrietig, misschien zelfs wel een beetje “in de rouw” om die kleine Janneman, met al zijn dromen en toekomstplannen. Het slaat je als een koekenpan in je gezicht, het besef dat Jantje er niet meer is. Jantje is vervangen door Jan, maar dan een andere. Eentje die totaal niet op Jantje lijkt. En ergens huilt kleine Jantje ook, omdat niets van dat alles wat hij droomde is uitgekomen.

Het oorspronkelijke nummer is van A Great Big World. Hierna is er een nieuwe versie gemaakt, een duet met Christina Aguilera (mmooeeeiiiilijke achternaam!). Maar het zou maar zo een duet kunnen zijn van twee mannen. Van Jan, en Jantje.. Over een persoon die zichzelf gaandeweg kwijt raakt, en in een spiegel terug kijkt naar het kleine kind dat hij eens was. Een kind vol dromen en een gouden toekomst..