No module Published on Offcanvas position

Jan de afvallige!

Daar sta je dan voor de “afval stort” van de gemeente Arnhem. Geweigerd en wel. En waarom? “Regels zijn regels” volgens de klachten dame van de gemeente Arnhem (heb haar naam maar even weg gelaten). En hoe het zo kwam? .. we gaan een paar jaar terug in de geschiedenis.

Enige tijd geleden kwam ik in een diepe depressie thuis te zitten. Omdat mijn lieve huisarts zich toch wel wat zorgen om mijn gezondheid begon te maken hebben we samen hulp inschakelt van +HOME een fantastische organisatie als je het mij vraagt. Geen eeuwige bureaucratie, “lekker simpel” voor hun clienten. Precies wat je nodig hebt als je met een zware depressie kampt. We gingen een plan van aanpak maken, en zijn ondertussen druk bezig met allerlei doelen die we voor mij gesteld hebben. Een van die doelen is “beter voor mijzelf zorgen”. Want als typische HSPer ben ik de hele dag druk met zorgen voor andere mensen, en aan het eind van de dag ben ik zo “leeg” dat ik geen energie meer heb om voor mezelf te zorgen. Als typische HSPer was ik ook altijd zo druk met anderen, dat ik “geen tijd” had om mijn rijbewijs te halen. Een probleem dat me nu dus keihard in mijn kont bijt.

Heel nobel hebben we gisteren wat oude kasten uit elkaar geslagen. Moest ooit een keer gebeuren, maar heb ik nooit tijd voor, want sja.. anderen. Maar uiteindelijk vol goede moed de bus van +HOME (dit is geen verkapte reclame.. maar wel brood nodige info) vol geladen. Een mooie zwarte bus waarin alles netjes paste. Op deze bus staat ook duidelijk +HOME en dat ze mensen helpen die in zware tijden verkeren. Eigenlijk heel handig zou je denken, want je kan aan de bus al zien dat ze een zorg organisatie zijn, en dat ze mensen helpen. Heel nobel toch?

ERROR. We mochten mijn afval niet storten, want de bus was beplakt met letters van de organisatie, en het is verboden voor bedrijven om afval af te voeren. Dat het een zorg organisatie betreft die een client helpt met het afvoeren van afval is geen excuus. “Regels zijn regels” SO! MUSS! ES! SEIN!. We moesten maar een afspraak maken zodat de gemeente het grofvuil op kon komen halen. Dus maar weer naar huis. Licht chagrijnig en gedesillusioneerd in het beleid van de gemeente om duurzaam te wezen. 

Om het maar meteen uit mijn hoofd te kunnen zetten thuis meteen maar naar de website van de gemeente Arnhem gesurft. Mijn god wat een ellendige site om te navigeren zeg. Maar okay. Dat is weer een artikel voor een andere categorie. Na een beetje gestuntel eindelijk de planner gevonden om een afspraak te maken. En wat schetst mijn verbazing? Of ik meteen even 73 euro wil dokken!

en HIER zit voor mij dus ook het probleem cq. Principekwestie. Ik verdien namelijk net een paar eurootjes teveel voor een Gelrepas, dus ik moet betalen voor het op laten halen van het grofvuil. We hebben het ook echt over een paar eurootjes, want vanwege eerder genoemde depressie werk ik maar parttime. Ik heb altijd gezegd dat werken gezond is, en dat iedereen zou moeten streven naar een baan. Bij dragen aan de maatschappij en dat soort nobele gedachtes. Nou.. kom ik daar even mooi op terug! Ik kan ook “net aan” rond komen met mijn salaris, maar goed ik doe dingen graag zo moeilijk mogelijk dus ik maak ook nooit gebruik van “maatschappelijke voorzieningen”. Tenslotte was ik van mening dat andere mensen het veel beter kunnen gebruiken dan ik. Maar die 73 euro tover ik niet zomaar even uit mijn parttime hoed! 

Nou snap ik sowieso die hele redenatie van de gemeente al niet. Afval is al jaren een probleem. Iedereen weet dat we er met zijn allen iets aan moeten doen. Waarom ga je dan voorwaarden stellen aan mensen of bedrijven die netjes de moeite nemen om hun afval op een correcte wijze af te voeren? De gemeente praat groots over dingen als duurzaamheid, groen, afval scheiden etc. Maar het blijft blijkbaar bij alleen praten. Ik snap ook ineens heel goed waarom ik soms afval langs de bosrand zie liggen! Komt natuurlijk van brave burgers af die om eenzelfde stompzinnige reden zijn geweigerd bij het afval breng station!

Afval weg brengen zou gratis moeten zijn. Punt. Geen randvoorwaarden, geen mitsen en maren. We willen met z’n allen dat er beter om gegaan gaat worden met afval, dan moeten we dat ook zo laagdrempelig mogelijk maken! Ik laad netjes een busje vol, neem netjes mijn pas en alles mee, dan zou ik niet aan de poort geweigerd moeten mogen worden omdat een of andere gemeenteambtenaar last heeft gehad van zijn/haar schaamhaar. Maar zoals het er nu voor staat is het dus makkelijker voor mij om mijn grofvuil aan de rand van Park Sonsbeek te dumpen.

En eerlijkheid gebied, als er niet groot +HOME op de bus stond, dan had ik het ook echt gevraagd aan diegene die moest rijden. Helemaal als je dan thuis komt en van verschillende buren hoort dat zij er wel gewoon op kwamen met een bedrijfsauto. HOE KAN DAT?? Is er dan sprake van persoonlijke voorkeuren bij de mensen die voor de gemeente Arnhem werken? Lachte ik niet lief genoeg? Er werd zelfs niet eens om mijn pasje ofzo gevraagd. Ik kon toch prima aantonen dat ik een inwoner van Arnhem was, en de bus maakte toch ook duidelijk dat het om een zorg organisatie ging die uit naam van een client (die er overigens gewoon naast zat, want dat was ik) aanwezig was. 

Nee, de gemeente Arnhem maakt het zijn inwoners niet makkelijk. Dat hele Diftar verhaal faalt aan alle kanten. De gemeente wil niet erkennen dat er problemen mee zijn, ook al zie je bij alle containers meer rommel er naast staan dan dat er in zit. Maar goed. Diftar bewaar ik voor een volgend artikel, want ik heb nog wel een lading munitie om de gemeente Arnhem mee te belagen! Je zou kunnen zeggen dat ik niet meer het brave jongetje ben dat ik ooit was. +HOME kan me dan wel niet helpen met mijn afval, ze helpen me wel met beter voor mijzelf zorgen! 

gruss gott. 

Jan Jacobs