BLOG: Apple is dood! Lang leve Apple!

Ik ben al jaren Apple fanboy. Het gemak van zijn producten, het gelikte en intuïtive uiterlijk. Ik hou er van! Ik ben perfectionistisch, heb geen zin om constant met “beheren” bezig te zijn. Ik wil iets dat “just works” en er ook mooi uit ziet. Je komt al snel uit bij macOS. En de integratie van alle Apple apparaten onderling, het is subliem! Windows is een ramp. Linux heeft geen visie, Android is te onveilig. Apple heeft het allemaal!

Maar ik zie ook de gevaren aan de horizon. Apple gaat steeds verder in het dicht timmeren van zijn systemen. Zogenaamd uit veiligheid en privacy, maar ondertussen benadeeld het ook steeds meer leveranciers door de mogelijkheden voor hun diensten en hardware te beperken. Ondertussen verbeterd het zijn eigen integraties. Begrijp me niet verkeerd, Apple maakt geweldige hardware. Maar ik wil dat wel zelf kiezen. Ik wil AirPods omdat ze de beste zijn. Niet omdat Apple de concurrentie vermoord. Ik wil Airtags omdat ze beter zijn dan Tiles. Niet omdat Tiles toegang ontzegt word door Apple waardoor ze amper nog kunnen functioneren.

Op software gebied gaat het tegenwoordig al niet veel beter. Oorspronkelijk is Apple gebaseerd op BSD. Een open systeem dat door iedereen aangepast kan worden. Ideaal voor mensen zoals ik die graag zelf de controle in handen hebben. Maar Apple wil de controle ook graag in handen hebben! Met elke nieuwe chip die ze ontwerpen gooien ze steeds meer barrières op voor mensen zoals ik om zelfstandig te kiezen wat we willen doen met onze computer. De Appstore is zo’n voorbeeld. Al jaren gaan er verhalen rond van app makers die, ogenschijnlijk willekeurig, door Apple geweerd worden omdat ze niet voldoen aan de strenge regels die apple op legt. Vaak ten voordele van de eigen software en diensten. Op macOS kun je tot nu toe nog buiten de AppStore om. Je kan op de mac naar een website surfen, de software downloaden en met wat kunstgrepen uitvoeren. Op iOS (de iPhone, iPad en Watch) heb je die keuze niet. Ooit begonnen uit “veiligheid voor de gebruiker” maar inmiddels als push voor de eigen financiën. 

De nieuwe iMac met de M1 chip is zo’n ander voorbeeld. Apple schreeuwt hoe geweldig deze chip is. Alles is sneller, zuiniger, alleen maar voordelen eigenlijk. Maar ondertussen kunnen deze mac’s geen ander OS draaien. Je kan er geen Windows op installeren. Je kan geen Linux installeren die zorgt dat je gegevens van jou blijven. Nee je moet het doen met macOS. En hoewel Apple regelmatig in het nieuws komt vanwege zijn gevecht met Facebook over het data graaien van ditzelfde bedrijf, doet Apple het al niet veel beter. Apple logt elk programma dat je opent. (Om de veiligheid te checken) en slaat heel veel data op zijn eigen servers op. Deze data is weliswaar versleuteld, maar wel met sleutels van Apple. En deze data word vaak zonder veel moeite gedeeld met allerlei Amerikaanse overheidsdiensten. Ik zit daar helemaal niet op te wachten.

En toch.. toch zit er voorlopig weinig anders op dan maar te slikken. Apple is nu eenmaal “top of the game” op het gebied van wat ze doen. Overal word over nagedacht, alles is perfect. Hardware en software gaan hand in hand. Het voordeel hier van is stabiliteit en optimalisatie van de systemen. Vastlopers komen zelden voor, snelheid is altijd goed, als gebruiker heb je eigenlijk niks te klagen, als je je privé gegevens graag weg geeft. 

En waarom zit mij dat zo dwars? Ik heb al tien jaar Apple apparaten en ik gebruik ze met veel plezier! Wat heb ik te klagen? Eigenlijk is het gewoon een principe kwestie. Je kan niet gaan lopen schreeuwen hoe geweldig je bent voor je gebruikers, hoe goed je ze afschermt van alle andere data graaiers, als je zelf ook een behoorlijke grabbel in de data ton doet. Je kan niet claimen dat je geweldige hardware maakt, als je andere hardware makers de toegang beperkt. Het is niet eerlijk. 

Daarnaast word het bewaken van onze privacy steeds belangrijker. De overheid hoeft niet alles van ons te weten, en bedrijven zoals Apple en Google zouden daar niet aan mee moeten doen. En als ze geen data hebben, kunnen ze ook geen data lekken. En inmiddels staat er elke maand wel een tech reus op de voorpagina omdat ze de gegevens van miljoenen gebruikers hebben gelekt. Vaak ook nog onnodige gegevens. 

Het oude Apple van Steve Jobs is dood. Het draait niet meer om de gebruikers, maar om de aandeelhouders. 

Maar tot er een bedrijf is dat op staat en het beter doet, slik ik de nadelen als zoete koek, lang leve Apple!