vogels houden, het wel en wee van een veder verslaafde!

Het houden van vogels is een spannende hobby. Niet alleen omdat je met levende wezens te maken hebt, en dus een grote verantwoordelijkheid opje hals neemt. Nee, elke dag is anders. Je hobby is nooit twee dagen hetzelfde. En dat maakt het voor mij heel aantrekkelijk.

HSP mensen hebben er baat bij zich dichter bij de natuur te begeven. En hoeveel dichter kom je er bij dan wanneer je een mooie grote beplante voliere met vogels in de tuin hebt staan? Natuurlijk is dit niet voor iedereen weg gelegd. Als je op een flatje woond mag je blij zijn als je een balkon hebt waar je buiten kunt zitten. Ik ben gezegend met een huis en een flinke tuin, ruimte genoeg voor een voliere dus.

Dit jaar ga ik voor het eerst kweken met Buulbuul’s. Het zijn tropische vruchteneters, en doorgaans wat moeilijker dan “de standaard Kanarie”. Na 25 jaar kanaries ben ik daar wel op “uitgekeken”. Nee, tegenwoordig wil ik me bezig houden met de wat moeilijkere soorten. Daarnaast zijn het soorten die het in het wild steeds moeilijker krijgen door ontbossing, verslechtering van het milieu, etc etc. Eigenlijk dus door de mens. Dus vind ik dat de mens ook de verantwoordelijkheid heeft hier wat aan te doen. Naast duurzaam proberen te leven, probeer ik dus ook mijn deel te doen door deze vogelsoorten in stand te houden.

Het kweken met tropische vruchten en insecteneters is wel spannend. Het is duidelijk moeilijker dan met Kanaries en Zebravinkjes, daar gooi je een hand voer in de kooi en zes maanden layer heb je honderd vogels (bij wijze van spreken dan). Bij Buulbuuls is dat heel anders. Ik kwam er al achter doordat het koppeltje wat ik vorig jaar kocht niet lijkt te klikken. Nieuw mannetje aangeschaft en hoppa! Inmiddels zijn ze druk bezig met het bouwen van een nest. Ik ben ontzettend benieuwd of dit wat word.

Voor het eerst in mijn leven verlang ik bijna naar de winter! Dan is het kweek seizoen achter de rug en kan ik melden of ik mijn aandeel heb gedaan in het in stand houden van de vogelsoort! Ik ben benieuwd!