Gratis wifi voor allen!

Stel je eens voor een wereld waarin het niet om geld draait, maar om menselijkheid. Een wereld waarin we leven om elkaar (en onszelf) te helpen, en als soort vooruit te gaan, ipv achteruit. Zo’n wereld zou gratis wifi hebben! Helaas leven we niet in een wereld zonder geld.. Toch zou gratis wifi voor iedereen mogelijk moeten zijn. De overheid smijt bakken met geld over de balk, geld dat hen aangereikt word door ons de werkende burger. Eigenlijk zou de burger dan ook moeten beslissen waar dit geld aan gespendeerd word. Een soort panel waarin de meeste stemmen gelden ofzo.

Anyways, kijkend naar mijn eigen gemeente (de gemeente Arnhem) zie ik met regelmaat projecten voorbij komen waarbij ik mezelf afvraag wat het nut is voor mij, als gewone burger. Maarja, de gemeente legt nauwelijks verantwoording af (althans, nooit aan mij) en zo geld dat voor alle overheidsorganen. Ik mag wel werken voor de belasting, maar ik mag vervolgens niet meebeslissen waar dat geld naartoe gaat. Best raar eigenlijk!

 IK zou namelijk willen dat iedereen in Arnhem toegang heeft tot internet. Mijn 80jarige buurvrouw die geen internet heeft omdat ze niet weet hoe ze het aan moet vragen, maar ook mijn 25jarige buurman die wegens psychische problemen ver onder de armoedegrens leeft. En in theorie zou het mogelijk moeten zijn.

Als gemeente zijn we een van de weinigen met het geluk een “eigen” breedband provider te hebben, Breedband Arnhem (tegenwoordig gewoon Breedband, zal met de expantielust te maken hebben) heeft de kennis en de techniek.

De gemeente zelf heeft geld. Een deel ervan komt uit de gemeentelijke belastingen, en een deel ervan kan gefinancierd worden door de overheid. (Wellicht kan Klaas Dijkhoff zijn wachtgeld in een “free wifi” potje storten.) Sluit een goede deal met een hardware fabrikant (UBNT bijvoorbeeld) en daar valt ook korting te krijgen!

Aan support hoeft het ook niet te liggen, ik spreek met regelmaat mensen die het een goed idee vinden (let wel, de gewone burger) en een dergelijk initiatief gooit ook de tevredenheid over de eigen gemeente een stuk omhoog.

Voordeel voor de bewoners is dat je niet meer zelf hoeft te hannesen met een eigen router. Vaak zijn deze dingen slecht onderhouden door de provider, met alle gevaren van dien. Mijn 80jarige buurvrouw die alleen candycrush speelt, en soms wat videochat met haar kleidochter hoeft zo geen peperduur abonnement af te sluiten. Een abonnement waarbij ze veel meer betaald dan ze eigenlijk gebruikt, naar ratio dus overbodig duur. En mijn buurman zou eindelijk eens fatsoenlijk kunnen communiceren met de overheid (die notabene steeds meer digitaal gaat doen) zonder steeds in de stress te schieten of hij het allemaal wel kan betalen!

De infrastructuur ligt er volgens mij ook al. Alle straten hebben lantarenpalen, volgens mij moet het mogelijk zijn om elke zoveelste lantarenpaal om te bouwen en geschikt te maken voor een accesspoint. Als ik nu al kan internetten via de wifi verbinding van de overburen zes huizen verderop, dan moet de lantarenpaal toch helemaal prima in het bereik liggen. (Over lantarenpalen en duurzaamheid heb ik ook nog een blog artikel in de pijplijn)

Ik heb er over al veel over nagedacht, nu de gemeente nog zover krijgen dat ze het uit gaan voeren!