Als de mens eens niet zo hebberig was..

Die drang naar meer… meer geld, meer macht, meer spullen! Het leid uiteindelijk ook naar meer werken. En dat is jammer :( Als mensen eens niet zo hebberig waren, en eens met minder genoeg namen, dan was dat beter voor alles!

Een minder groot huis, en een minder grotere auto betekenen ook minder vaste lasten. Helaas zijn er ook lasten waar we niks aan kunnen veranderen, maar als je al 500 euro per maand kan besparen op huis en auto, kun je dus al een aantal uur per week minder gaan werken. Althans.. dat is mijn theorie!

Minder werk leid ongetwijfeld tot minder stress. Niet veel mensen hebben het geluk dat ze een baan hebben die ze ook echt willen. Waar ze hun hele ziel en zaligheid in kwijt kunnen. Maar als je minder werkt, en dus minder als een robot hoeft te leven, blijft er automatisch meer tijd over voor andere zaken. Zaken waar de mens wel zijn ziel en zaligheid in kwijt kan.

Laten we wel wezen, de mens is niet gemaakt om te werken. En dat zeg ik niet omdat ik lui ben, of omdat ik vind dat niemand iets hoef te doen.. in tegendeel juist! Ik denk dat iedereen zijn steentje bij moet dragen. Bij dragen aan de vooruitgang van de mensheid in zijn geheel.

Mensen zijn creatieve beesten. Mensen houden van dingen maken, problemen oplossen. De een wat meer dan de ander, maar ik geloof heilig dat de mens gemaakt is om bezig te zijn met hele andere dingen dan de belangen van een paar aandeelhouders die alleen maar een NOG groter huis, en een NOG grotere auto willen.

Ik geloof dat onze toekomst ligt in de wetenschap. In kunst en cultuur. Wij als soort zouden ons bezig moeten houden met deze zaken. Niet alleen omdat we het verschuldigd zijn aan de vele planten en diersoorten die rekenen op onze bescherming, maar zeker ook voor onszelf.

Hoe vaak hoor je wel niet dat iemand een deuntje zingt omdat hij blij is? Ik geloof dat iemand ook blij word als hij een deuntje zingt. Ik weet dat ik zelf ontzettend gelukkig kan worden van een ochtendje keihard mee zingen met de radio. Helaas worden de buren daar minder gelukkig van, maar zij leven toch al in een keurslijf waar ze niet uit durven breken.

De mensheid in zijn geheel zou gelukkiger zijn als hij zich bezig kon houden met het leven van de droom. Als we allemaal bezig zouden zijn met wetenschap, of artistieke dingen, of het beschermen van de wereld waarop we leven, dan zou er automatisch geen reden meer zijn voor oorlog.

Oorlog ontstaat bijna altijd als gevolg van een drang naar macht. Meer willen. Meer grondgebied, meer grondstoffen, meer geld.. meer meer meer! Je hoort nooit dat een oorlog ontstaan is doordat men meer kennis na jaagt.

Kennis is macht. Meer kennis is automatisch meer macht, en meer macht is wat we allemaal (nouja, bijna allemaal) willen.. vreemd eigenlijk dat we dan de verkeerde doelen na jagen om toch die macht te krijgen.

Kennis betekend ook het voortleven van onze planeet, en onze soort. We merken nu al dat we steeds meer weten welke problemen we veroorzaken in onze eeuwige hebzucht. Gelukkig komen steeds meer mensen tot inkeer en ontdekken dat het niet gaat om kwantiteit, maar kwaliteit!

Hoe minder we hebben, hoe minder het kost aan onderhoud en andere zaken. En hoe minder geld we uit hoeven te geven, hoe minder we hoeven te werken. En hoe minder we hoeven te werken, hoe meer tijd er over blijft om dingen te doen die we leuk vinden. Voor de een is dat tekenen, de ander maakt graag muziek. En weer een ander begeeft zich graag in de natuur! De uitdrukking Less is More heeft toch blijkbaar wel een hele grote kern van waarheid!

Ik ben al jaren van het minimalisme. Als HSPer kan ik gewoon niet tegen een huis boordevol spullen. Teveel prikkels, teveel dingen die aandacht vragen. Nee, ik wil thuis rust.. Recentelijk is daar mijn zoektocht naar het concept “Tiny Houses” bij gekomen. Tenslotte kan ik maar op een plek tegelijk zijn, dus wat heb ik aan een huis ket zes kamers, drie badkamers en twee garages?? Een Tiny House lijkt me wel wat. Minder ruimte voor overbosige spullen, en minder huis betekend minder huur betekend minder vaste lasten betekend meer ruimte om minder te werken. En DAT betekend dan weer dat ik MEER tijd heb om dingen te doen die ik echt leuk vind! Wandelen met mijn hond, bezig zijn met mijn papegaaien.. in de natuur zijn. En natuurlijk filosoferen over het verbeteren van de mensheid!

Want een ding weet ik heel zeker, als soort zijn wij biet gelukkig. Als soort zijn wij niet gelukkig omdat we leven op een manier waarvoor de mens simpelweg niet gemaakt is. De mensheid als soort is o gelukkig omdat we ons kapot werken voor een klein groepje machtbeluste kerels die alleen maar meer meer meer willen!

 

Ik niet hoor, ik wil minder! Minder huis, minder auto, minder werk en meer vrijheid! Want dat is het enige wat er uiteindelijk echt toe doet in het leven!