Johannes!

Johannes!

Wie ben ik?

HSP, Apple fanatic, Minimalistic, Honest and shy :)


Waar schrijf ik over


Recente berichten

Van jezelf houden

Van Jezelf houden.. Het lijkt heel vanzelfsprekend, maar voor veel mensen is het dat totaal niet. Ergens in de huidige maatschappij zijn we van mening geraakt dat je hele leven dienstbaar moet zijn voor anderen. We raken niet uitgepraat over hoe geweldig we voor de buren zorgen, of de omaatjes in de winkel, of de zwangere vrouwen in de bus. Nobel, dat zondermeer! Maar wanneer ga je ophoude met voor anderen zorgen, en meer aan jezelf denken? Wanneer bereik je die grens waarbij je zegt "GENOEG!"

Voor mensen die HSP (Hoog Sensitieve Personen) zijn, ligt die grens nog veel verder weg.. HSPers zijn over het algemeen van nature al zorgzaam, begripvol, meelevend. Ik merk het aan mezelf ook. Ik denk altijd eerst aan anderen. Hoe zou het met de zieke buurvrouw gaan? Zal mijn tante al boodschappen gedaan hebben, misschien moet ik helpen? Is er al oppas geregeld voor mijn nichtjes? Eet mijn moeder wel goed goed genoeg? Verdiend mijn broertje wel genoeg zodat hij rond kan komen? Zou mijn collega niet teveel hooi op haar vork nemen? Zomaar wat vragen die bij mij dagelijks door het hoofd heen spoken. Vragen die niet eenmaal, maar soms wel 10 maal per uur door mijn hoofd heen stromen, het is inherend aan mijn natuur. Als kind was ik al druk met anderen, en dat vloeide voort in mijn beroepen. Ik heb altijd in de dienstverlening gezeten, altijd bezig met anderen helpen, voorzien in hun behoeftes. En ook buiten mijn werk weten mensen mij snel te vinden, Jan helpt wel, Jan weet wel raad. En over het algemeen is dat ook zo.

De laatste tijd merk ik dat ik steeds meer moeite krijg met het dienstbare. Ik vind het steeds moeilijker om andere mensen met hun "problemen" te helpen. Steeds vaker zonder ik me af in mijn huis, en vraag ik mezelf af "waar doe ik het voor?" is dienstbaar zijn het enige wat ik kan? Is dit nu mijn toekomst? Nee, ik denk het niet. Ik denk dat mijn onderbewustzijn zich voorbereid op het grote "GENOEG!", het moment waarop ik besluit dat mijn dienstbaarheid erop zit. Het moment waarop het mij niet langer uit maakt wat de maatschappij vind, en of ze mij egoistisch noemen of niet. Het moment waarop ik genoeg gedaan heb voor de wereld, en nu iets voor mijzelf mag doen.

Het heeft niets met anderen te maken, maar alles met mezelf! Het moment waarop ik besluit dat van mezelf houden belangrijker is dan van anderen houden. Ik denk niet dat ik dan veel zal veranderen, maar ik zal zeker weten sneller geneigd zijn om Nee te zeggen, en eerst aan mezelf te denken. Wat leverd het mij op? Wanneer word ik er beter van? En soms zal dat antwoord zijn "wanneer ik er geld ee verdien" en soms zal dat antwoord zijn "omdat ik er plezier in beleef", maar het antwoord zal altijd betekenen dat ikzelf er beter van word. Ik zal er van groeien, en creatiever van worden.

Ik zal van mezelf houden!